Zadania zawodowe:
|
- przygotowywanie sprzętu i urządzeń kuchennych stosowanych w miejscu pracy i ich obsługiwanie;
- przygotowywanie surowców i półproduktów do sporządzania posiłków typu fast food zgodnie z obowiązującymi zasadami analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP), na każdym z etapów produkcji i dystrybucji posiłków;
- obrabianie termicznie półproduktów i produktów (grillowanie, pieczenie, smażenie, gotowanie itp.);
- zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami;
- przyjmowanie i realizowanie zamówień;
- przygotowywanie potraw zgodnie z zamówieniami klientów;
- kontrolowanie jakość potraw zgodnie z zasadami;
- ważenie i porcjowanie potraw zgodnie z zasadami;
- dobieranie odpowiednich opakowań do rodzaju potraw oraz bezpiecznie i estetycznie pakowanie potraw;
- wydawanie zrealizowanych zamówień;
- utrzymywanie porządku, czystości i higieny na stanowiska pracy, w tym przestrzeganie procedur dotyczących utrzymania w czystości urządzeń gastronomicznych i narzędzi kuchennych;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska wymaganych na stanowisku pracy.
|